Wondel'Art

Wondel'Art kunstroute

 

Het Cultuurplatform Wondelgem zorgt steeds voor een culturele en artistieke omkadering van de Meikermis.  Door Corona werden we dit jaar echter gedwongen om een leuk alternatief te bedenken, en daar zijn we dan ook terug in geslaagd.  Tijdens de maand mei kan je verrassende werken van onze lokale kunstenaars ontdekken verspreid over bijna 60 locaties in Wondelgem.  Groot was het enthousiasme van de kunstenaars en de deelnemende locaties.  Zeker de moeite om onze route eens te volgen.  Voor de minder getrainde wandelaars of fietsers is er uiteraard de mogelijkheid om de route in verschillende fases te doen, verspreid over verschillende dagen.  Bovendien verbinden wij een kleine quiz aan deze route, waarmee je een leuke prijs kan winnen. 

 

Tijdens de laatste week van april, verdelen wij onze brochure, samen met de quizvragen.  Heeft u de brochure niet ontvangen, dan kan u deze, samen met onze quizvragen hieronder downloaden.

 

Wij hopen dat jullie net zo enthousiast zullen zijn over dit initiatief dan onze kunstenaars, onze locaties en ons eigen bestuur. 

 

Wil je alvast kennis maken met onze kunstenaars?  Bekijk hier alle biografieën.


Warm Wondelgem in tijden van Covid19

In tijden van Covid is het moeilijk om culturele activiteiten te organiseren.

Vanuit het Gentse Kunstenoverleg werd er actief gezocht naar manieren om - via cultuur - het ontmoeten en verbinden (hoe kleinschalig ook) in tijden van lockdown-maatregelen toch te stimuleren, in samenwerking en ook ter ondersteuning met/van de artiesten die nu dikwijls werkloos aan de kant staan.

 

En zo werd Covitesse geboren, een initiatief waaraan wij als Cultuurplatform Wondelgem graag meewerkten.

In eerste instantie dreigde Wondelgem een beetje uit de boot te vallen, maar dat was buiten Jolien Cosaert van de Waterspiegel gerekend. Zij zorgde ervoor dat onze Wondelgemnaars niet vergeten werden.

 

Tijdens de weekends in december en januari trokken de GENTENIERS erop uit: Samen met de buurtwerkers en de wijkregisseurs gingen ze van deur tot deur en deden artistieke interventies. Wondelgem was op 27 december aan de beurt maar een heuse winterstorm besliste daar anders over. Tweede poging dus, en wel op 6 februari jongstleden.

 

Gentse troubadours trokken de wijken in, 1 2 3 take-away-piano reed door de straten, Cirq stuurde Afstandsambtenaren, Refu Interim zorgde voor artiesten en stewards en naast wijkregisseur Els Oyaert ging er ook een team van ons eigenste Cultuurplatform mee.

Een van de eerste stops was, hoe kan het ook anders, WZC de Liberteyt. Valentijn zong en speelde de pannen van het dak en de bewoners genoten met volle teugen.

 

Inge van de OXFAM Wereldwinkel Wondelgem reageerde blij verrast toen ze de deur opendeed en muzikaal in de bloemetjes werd gezet, Bert en Mieke van het Heemkundig Museum waren ontroerd. Martin Boone, Jacqueline Gadeyne en slagerij Raemdonck (bijna 70 jaar in Wondelgem!) wisten niet wat hen zo plots kwam overvallen.

 

Getuige de vele reacties die we reeds kregen, kunnen we alleen maar zeggen dat het een grandioos succes was. Artiesten waren blij om nog eens buiten te kunnen komen, toehoorders en toeschouwers genoten van veel menselijke warmte. 


Kerst vanuit ons kot


maar wel met het Cultuurplatform, Bewonersplatform Wondelgem en LDC De Waterspiegel

Proloog

 

In de eerste lockdown verwarmden we Wondelgem met heel veel raamberichten. Een fijne samenwerking met Jolien van de Waterspiegel en diverse tekenaars en bewoners die hun raam ter beschikking stelden resulteerde in een vraag om deel te nemen aan de wedstrijd Ontmoeten en Verbinden van de Stad Gent.

Groot was onze verwondering dat we daar zowaar de derde prijs mee weg kaapten en een bedrag van 250 euro kregen.

We beloofden toen om dit bedrag integraal te besteden aan eenzamen, alleenstaanden, mensen die een duwtje in de rug konden gebruiken.

Immers, het jaarlijkse kerstfeest in de Zulle, georganiseerd door de Waterspiegel en het Bewonersplatform, met de medewerking van nog andere verenigingen en vrijwilligers op Wondelgem, kon niet doorgaan. We zaten ondertussen in een tweede lockdown.

 

December 2020

 

Diverse mails en telefoontjes later hadden we een lijst van Jolien, kregen we de medewerking van het Bewonersplatform, sprong iedereen van ons bestuur op de kar en waren we vertrokken.

Er werden pakjes versierd, pralines gemaakt, om plantjes en kaarsjes gereden, kerstkaarten geschreven, brieven opgesteld.

 

23 en 24 december, kerstronde

 

27 adressen bezochten we, sommige mensen waren alleen, anderen waren met 2 of meer maar overal werden we vriendelijk ontvangen. Eerst aarzelend, daarna enthousiast werden deuren opgedaan, babbelden we met elkaar op veilige afstand en hoorden we fijne verhalen.

Maar ook de keerzijde….we stonden dikwijls met de tranen in de ogen over zoveel eenzaamheid. Het greep ons geregeld naar de keel  en we hoorden schrijnende verhalen. Het verlies van dierbaren, kinderen en kleinkinderen niet kunnen zien, niet meer naar Okra of de Waterspiegel kunnen, geen pintje gaan drinken op café….de wereld werd kleiner en kleiner. 

En toch….er klonk ook veel hoop uit die gesprekken, we werden oprecht blij ontvangen en onze gesprekjes duurden soms langer dan we voorzien hadden. Maar hé, we hadden tijd, lockdown nietwaar? Waar zouden we anders naartoe gaan?

 

Kerstavond 2020

 

17.00 uur: het laatste pakketje is afgeleverd. Ik ga naar huis. Het wordt donker, het is stil. Stil in mijn hart, razend druk in mijn hoofd.

Berichtje van Rudy, medebestuurslid: al mijn pakketjes zijn afgeleverd. Iedereen blij en tevreden om iemand te zien. Goed gewerkt!

En is dat niet de echte kerstgedachte? Er zijn voor iemand anders, een paar minuten van je tijd vrij maken voor een korte babbel, even een telefoontje….

Met dank aan Martine de Wolf voor het verslag van deze hartverwarmende actie. 


Nieuwjaarsreceptie 2020 vrijdag 17 januari


Cycling for Air, 2de presentatie zondag 13-11

Zondag luisterden er weer heel wat belangstellenden naar de tweede voorstelling 10.000 km fietsen tussen Europa en Centraal-Azie. Naomi en Jasper deelden hun grappigste, ontroerendste en meest beklijvende momenten en een pak fotos en tips met ons. Dit kaderde allemaal in de Warmste Week waarbij ze via hun fietstocht en de presentaties, geld inzamelen voor de Astma en Allergiekoepel. Want....fietsen met Astma, ja dat kan.
Wil je meer weten? www.cyclingforair.com


Verenigingenquiz 4 oktober 2019


Cycling for Air, eerste presentatie 14 september

Jasper en Naomi fietsten 10.000 km door Europa en Centraal - Azië
Ontdek hun grappigste, meest gênante, mooiste, ontroerendste,spannendste, moeilijkste… moment uit hun volledige reis.
Jasper heeft zelf astma en wou met deze reis aantonen dat dit geen belemmering hoeft te zijn. Jaag je dromen na is hun motto.
Ze zamelen geld in tvv Astma en Allergiekoepel en hopen een mooie bijdrage te kunnen afgeven tijdens Music for Life in december.
Er staat al een fijn bedrag opzij, via het Cultuurplatform Wondelgem en jou hopen we dit bedrag nog een beetje op te trekken.
Jasper en Naomi aten eens 6 weken lang elke dag hetzelfde. Daarvan geven ze jou graag een proevertje.

Benieuwd? We verwachten jou in WZC De Liberteyt, Vroonstalledries 22 te Wondelgem
Inkom 5 euro


Huiskamerconcert 31 augustus


Huiskamerconcert 4 augustus


Huiskamerconcert 30 juni


Huiskamerconcert 16 juni 2019

 

 

Het CPWondelgem start de reeks van 12 huiskamerconcerten in het plaatselijke – en zeker de moeite waard om te bezoeken – museum van de heemkundige kring. Een gezellige hoeve die je zo terugstuurt naar het Wondelgem van 100 jaar (of meer) geleden. Wie er nog niet is langs geweest moet dat zeker doen! Een interactief moment waar je met (klein)kinderen heel wat jeugdherinneringen kan uitwisselen.

 

 

 

Het eerste huiskamerconcert  gaat door op zondag 16 juni in de Heemkundige Kring (Museke), Woestijnegoedlaan 20 te Wondelgem om 11u00. Tijdens het concert van de groep Muri, kan je ook de werken bewonderen van Max Van Hemel. Zeker een bezoekje waard dus. Reserveren is wel aan te raden (vol = vol), en kan je best doen via cultuurplatformwondelgem@gmail.com of via de contactpagina op de website www.cpwondelgem.beof via facebook