Bloembogen voor Wondelgem 23-06-2023

Opening van het prachtige project ‘bloembogen voor Wondelgem’ in samenwerking met het MSK , met creaties van de leerlingen van Mariavreugde, Wondelgem creatief en bewoners en medewerkers van De Liberteyt .


Expo Hof Van Ryhove 27-28 en 29 mei

We kijken meer dan tevreden terug op een zeer geslaagde tentoonstelling in Hof Van Ryhove.  Een prachtige locatie op een zeer centrale ligging in Gent.  We mochten meer dan 500 bezoekers verwelkomen.  Geniet van de sfeerbeelden. 


Meikermis 6-7 mei 2023

Wij kijken zeer tevreden terug op het weekend van de Meikermis.  De opkomst was groot en de weergoden waren ons uiteindelijk toch goed gezind.  Er heerste een gezellige drukte en er was voor elk wat wils.  De kinderen konden terecht op het springkasteel en de klimmuur, maar zeker ook op één van de vele creatieve workshops.  ook voor de volwassenen waren er heel wat boeiende workshops om te ontdekken. Voor kunst kon u terecht in de kerk, waar 7 kunstenaars hun werk voorstelden, en waar zij u op zaterdag zelfs een blik gunden in hun atelier. Tal van optredens zorgden verder voor een schitterende omkadering.  Wij danken dan ook al onze acts zoals Sibemol, Karekiet, Liza Dedapper en violiste Anzhim.  Verder danken wij ook Wondelgem Creatief voor het organiseren van het creadorp, en Baraboire voor het laven van de dorstigen.  Ook een grote dank uiteraard aan WZC De Liberteyt voor het ter beschikking stellen van de prachtige tuin, de Kerkfabriek om ons te ontvangen in de prachtige Sint Catharinakerk en Stad Gent voor de logistieke ondersteuning.  Samen met tal van verenigingen en creatievelingen uit Wondelgem en omgeving, maakten wij van dit evenement een waar succes!  Wij kijken alvast uit naar de volgende editie! 

 


Jazzavond ism Davidsfonds Wondelgem

NEW ORLEANS ligt in WONDELGEM, zeker weten.

 

Wat als

- we nu eens een onvervalste jazz avond houden 

- we nu eens de zaal aankleden als een jazz club

- we onszelf ook eens uitdossen in de stijl van de roaring twenties

- we de handen in elkaar slaan en samen met het Davidsfonds deze avond organiseren

- we Joris De Cock en zijn band the New Orleans Night Owls kunnen strikken

- we een aparte affiche maken in onvervalste jazz stijl?

 

Zo gezegd zo gedaan. 

Ieder had zijn taak, van contact leggen met de band tot aankleding van de zaal, zorgen voor de catering, afspreken met de maker van de affiches en banners, de logistiek, de administratie.

Er werd druk geknutseld, genaaid, kringloopwinkels bezocht, in archieven gedoken op zoek naar oude posters,... 

 

De vergaderingen vooraf tussen beide besturen verliepen gemoedelijk en alles begon zowat in de plooi te vallen.

De zaal was in een mum van tijd uitverkocht, dat hadden we nooit durven hopen.

 

Een echte Wondelgemse vloek werd woensdag de wereld ingestuurd. We kregen opeens te horen dat we de bestelde panelen niet hadden. Gelukkig hadden we een fijn contact met de uitleendienst van de Stad Gent die alsnog een oplossing voorstelde.

 

En dan...was het zover.

Ruim voor aanvang druppelde het eerste publiek binnen, van de oh's en de ah's konden we alleen maar  dromen. We kregen complimenten over de aankleding van de zaal, de sfeer, de piekfijn uitgedoste leden van beide besturen, de perfect gekoelde dranken en de lekkere wachtbordjes met Tierentijn mosterd. (hadden we al gezegd dat we alles lokaal wilden houden en voor kwaliteit gingen?) 

 

En toen moest de band nog beginnen.

 

Het moet gezegd, zij speelden de pannen van het dak, van Louis Armstrong over Fats Domino tot Vera Lynn en alles daartussen.

Dat Joris en zijn band graag geziene gasten zijn in binnen- en buitenland is niet te verwonderen.

 

Na anderhalf uur was het tijd voor een  korte  pauze en daarna doken we weer de New Orleans Sfeer in.

 

Een staande ovatie aan het slot van het concert was  meer dan verdiend. Dat de aanwezigen genoten van het optreden was duidelijk te zien. Achteraf werden er herinneringen opgehaald aan vroegere concerten, anekdotes verteld over reizen naar New Orleans en de leden van de band druk bestookt met allerlei vragen.

 

Zijn we trots? Ja zeker, meer dan trots.

Gaan we dit nog eens programmeren? Hopelijk wel.

 

Tot slot nog een woordje van dank aan:

- de bestuursleden van Cultuurplatform Wondelgem en Davidsfonds. 

- Wouter Maes die met summiere info een pracht van een affiche maakte

- Fodifi die vrijwillig foto's kwam maken van dit concert

- Slagerij Raemdonck voor het idee van een onvervalst Gents wachtbordje

- Stad Gent voor de panelen

- iedereen die we vergeten zijn 

- en jij, enthousiast publiek. Fijn dat je erbij was!


Comedy Aperitief met Han Solo

Wondelgem Onderneemt organiseerde op zondag 29 januari het Comedy Aperitief in samenwerking met het Cultuurplatform Wondelgem.  Martine, onze ondervoorzitter, schreef hierover onderstaand verslag. 

Zondag 29 januari mocht Wondelgem Han Solo verwelkomen. Veel meer dan een spotlight, een podium en een microfoon had Han Solo niet nodig om het Wondelgems publiek in te pakken. Daverende lachsalvo's na alweer een grappige anekdote, oneliners die er boenk op zaten, contact en interactie met het publiek zorgden ervoor dat hij de zaal op zijn hand kreeg.

Han Solo ging nooit over de top of naar het uiterste randje. Iemand schofferen, in zijn hemd zetten of kleineren was er niet bij. Gelukkig maar. 

Was het goed? Ja zeker, het was meer dan goed. Zelfs mij, zeker geen liefhebber van comedy, kon hij overtuigen.

En al schaterde ik het niet uit, of liepen de tranen van het lachen zeker niet over mijn wangen...ik genoot en het smaakte naar meer.

Dus, bedankt Han om me door jouw show te laten zien dat comedy meer is dan platvloers lachen met iets of iemand.

 

Bedankt ook aan Wondelgem Onderneemt voor de samenwerking. Ook dit smaakt naar meer.


Nieuwjaarsreceptie 2023

Na 2 jaar zonder receptie,  konden we op zaterdag 21 januari 2023 terug een nieuwjaarsreceptie houden. Onze vrees dat er misschien weinig enthousiasme zou zijn om te komen, bleek ongegrond. Maar liefst 28 verenigingen mochten we verwelkomen naast de kunstenaars en andere genodigden.

 

Vooraf hadden we gevraagd aan de verenigingen om IETS mee te brengen dat hun vereniging typeert. 

Van orgelpijp over een peper- en zoutvatje naar een leeg glas en bord. Een huisje, een melkkruk, een baksteen en een 40 jaar oud moppenboek. Een fluohesje, een lieveheersbeestje uit mozaïek, een financieel verslag van de trappistenbar en als afsluiter een demonstratie volksdansen. Dit alles overgoten met een sausje van anekdotes, aankondigingen en terugblikken. Het was goed, soms hilarisch en grappig!

 

Muziek was er van jong lokaal talent. Tamsen Devaere uit Wondelgem en Katharina brachten zowel rustige achtergrond muziek als allerlei covers. Hun optreden werd gesmaakt en de commentaren waren zeer lovend.

Altijd fijn om mensen uit ons eigenste Wondelgem in the picture te zetten.

 

Bedankt aan alle aanwezigen: jullie zijn stuk voor stuk geëngageerde vrijwilligers die van Wondelgem een fijne, warme en culturele gemeente maken.

Bedankt aan WZC De Liberteyt: voor het gebruik van Charlie’s Pub.

Bedankt aan onze jonge muzikanten: Tamsen en Katharina.  

 

Bedankt aan jou: bezoeker, lid van diverse verenigingen, sympathisant, kunstenaar, … SAMEN maken we onze gemeente zoveel mooier

 


Verenigingenquiz 14 oktober 2022

25 jaar verenigingenquiz, het is niet niks.

Bezieler van de quiz en bedenker van het unieke doorschuifsysteem dat gegarandeerd zorgt voor veel hilariteit maar ook de scores duchtig door elkaar schudt, is Danny Onderdonck.

Het is een jaarlijks evenement (weliswaar 1x onderbroken door Tante Corona) waar reikhalzend naar wordt uitgekeken door de diverse deelnemers.

Oorspronkelijke bedoeling was om de verenigingen dichter bij elkaar te brengen, en na 25 jaar mogen we zeggen dat dit meer dan gelukt is.

14 oktober 2022 stond dus weer met stip genoteerd voor een gezellig avondje quizplezier. En dat het gezellig was, dat werd duidelijk door de vele lachsalvo's, de ’Ik wist het wel maar kon er niet opkomen’ toen het juiste antwoord werd voorgelezen en de fijne babbels onderling.

Het werd een spannende nek aan nek race waarbij Thor C (Silke en Jochen), in de laatste en  beslissende reeks, het  Bewonersplatform B (Rudy en Rudy) versloeg en dus de wisseltrofee meeneemt naar huis met de belofte om editie 26 te helpen voorbereiden.  

De andere deelnemers konden vrijdag 13 oktober 2023 al aanduiden op hun kalender die ze kregen als prijs.

Noteren jullie deze datum ook al?

En dan nu …de fotos


Lezing Inge Vrancken 21-03-2022

Live vanuit Lviv, Live vanuit Kiev, Live vanuit….

 

Live vanuit Wondelgem?

 

Wie had kunnen denken dat, toen we de eerste contacten legden met Rudi Vranckx, een oorlog aan de poort van onze Westerse wereld stond?

We werden in februari plots opgeschrikt door de inval van Rusland in Oekraïne. Niet veel later zagen we Rudi Vranckx vertrekken naar oorlogsgebied.

Onze hersenen maakten overuren. Ging Rudi terug zijn om zijn lezing: Moderne Oorlogen in de 21ste eeuw, te houden? Of gaan we voor een plan B?

Rudi zelf geloofde er heel lang in om op tijd in Wondelgem te zijn, het lot besliste er anders over.

Maar….hij gaf ons zelf een plan B onder de vorm van zijn gewaardeerde collega Inge Vrancken.

Dus toch…. live vanuit Wondelgem: Inge Vrancken

Het moordende kalifaat, de radicalisering van Belgische moslims, de terreuraanslagen, de vluchtelingen, de dreiging, de groeiende kloof: VRT-oorlogsreporters zien een wereld waarin verdraagzaamheid zwaar onder druk staat. Komt daar nog de inval van Rusland bij die we ook in ons dagdagelijkse leven merkbaar voelen.

Het is geen klassieke oorlog meer, van een zichtbare vijand aan de overkant, een oorlog om geld of olie of macht of grondgebied. Dat bekommert zowel Rudi Vranckx als Inge Vrancken, die de vlijmscherpe analyse van een nieuwe wereld maken.

Deze lezing ging veel verder dan het fenomeen IS. Vranckx en Vrancken tekenen het toekomstig beeld van onze mondiale samenleving en stellen vast dat we vooral niet mogen wegkruipen in de bunkers van de angst voor elkaar.

Mogen ze zeggen dat het een boeiende avond was? Ja zeker! 

Achteraf was er tijd voor een vragenronde en ook daarna maakte Inge nog veel tijd om de aanwezigen extra uitleg te verschaffen.

Ze deed dit met een geweldige professionele flair en pakte de aanwezigen moeiteloos mee in haar boeiende lezing.

Niet de obligate bloemen, maar een heus Wondelgems kookboek nam ze terug mee naar de redactie.

Wat een fijne samenwerking was dit tussen Cultuurplatform Wondelgem en Davidsfonds Wondelgem.

Smaakt dit alles naar meer? Hou zeker deze website en facebookpagina in de gaten, er staan nog leuke en uitdagende projecten op stapel.


Wondel'Art

Wondel'Art kunstroute

 

Het Cultuurplatform Wondelgem zorgt steeds voor een culturele en artistieke omkadering van de Meikermis.  Door Corona werden we dit jaar echter gedwongen om een leuk alternatief te bedenken, en daar zijn we dan ook terug in geslaagd.  Tijdens de maand mei kan je verrassende werken van onze lokale kunstenaars ontdekken verspreid over bijna 60 locaties in Wondelgem.  Groot was het enthousiasme van de kunstenaars en de deelnemende locaties.  Zeker de moeite om onze route eens te volgen.  Voor de minder getrainde wandelaars of fietsers is er uiteraard de mogelijkheid om de route in verschillende fases te doen, verspreid over verschillende dagen.  Bovendien verbinden wij een kleine quiz aan deze route, waarmee je een leuke prijs kan winnen. 

 

Tijdens de laatste week van april, verdelen wij onze brochure, samen met de quizvragen.  Heeft u de brochure niet ontvangen, dan kan u deze, samen met onze quizvragen hieronder downloaden.

 

Wij hopen dat jullie net zo enthousiast zullen zijn over dit initiatief dan onze kunstenaars, onze locaties en ons eigen bestuur. 

 

Wil je alvast kennis maken met onze kunstenaars?  Bekijk hier alle biografieën.


Warm Wondelgem in tijden van Covid19

In tijden van Covid is het moeilijk om culturele activiteiten te organiseren.

Vanuit het Gentse Kunstenoverleg werd er actief gezocht naar manieren om - via cultuur - het ontmoeten en verbinden (hoe kleinschalig ook) in tijden van lockdown-maatregelen toch te stimuleren, in samenwerking en ook ter ondersteuning met/van de artiesten die nu dikwijls werkloos aan de kant staan.

 

En zo werd Covitesse geboren, een initiatief waaraan wij als Cultuurplatform Wondelgem graag meewerkten.

In eerste instantie dreigde Wondelgem een beetje uit de boot te vallen, maar dat was buiten Jolien Cosaert van de Waterspiegel gerekend. Zij zorgde ervoor dat onze Wondelgemnaars niet vergeten werden.

 

Tijdens de weekends in december en januari trokken de GENTENIERS erop uit: Samen met de buurtwerkers en de wijkregisseurs gingen ze van deur tot deur en deden artistieke interventies. Wondelgem was op 27 december aan de beurt maar een heuse winterstorm besliste daar anders over. Tweede poging dus, en wel op 6 februari jongstleden.

 

Gentse troubadours trokken de wijken in, 1 2 3 take-away-piano reed door de straten, Cirq stuurde Afstandsambtenaren, Refu Interim zorgde voor artiesten en stewards en naast wijkregisseur Els Oyaert ging er ook een team van ons eigenste Cultuurplatform mee.

Een van de eerste stops was, hoe kan het ook anders, WZC de Liberteyt. Valentijn zong en speelde de pannen van het dak en de bewoners genoten met volle teugen.

 

Inge van de OXFAM Wereldwinkel Wondelgem reageerde blij verrast toen ze de deur opendeed en muzikaal in de bloemetjes werd gezet, Bert en Mieke van het Heemkundig Museum waren ontroerd. Martin Boone, Jacqueline Gadeyne en slagerij Raemdonck (bijna 70 jaar in Wondelgem!) wisten niet wat hen zo plots kwam overvallen.

 

Getuige de vele reacties die we reeds kregen, kunnen we alleen maar zeggen dat het een grandioos succes was. Artiesten waren blij om nog eens buiten te kunnen komen, toehoorders en toeschouwers genoten van veel menselijke warmte. 


Kerst vanuit ons kot


maar wel met het Cultuurplatform, Bewonersplatform Wondelgem en LDC De Waterspiegel

Proloog

 

In de eerste lockdown verwarmden we Wondelgem met heel veel raamberichten. Een fijne samenwerking met Jolien van de Waterspiegel en diverse tekenaars en bewoners die hun raam ter beschikking stelden resulteerde in een vraag om deel te nemen aan de wedstrijd Ontmoeten en Verbinden van de Stad Gent.

Groot was onze verwondering dat we daar zowaar de derde prijs mee weg kaapten en een bedrag van 250 euro kregen.

We beloofden toen om dit bedrag integraal te besteden aan eenzamen, alleenstaanden, mensen die een duwtje in de rug konden gebruiken.

Immers, het jaarlijkse kerstfeest in de Zulle, georganiseerd door de Waterspiegel en het Bewonersplatform, met de medewerking van nog andere verenigingen en vrijwilligers op Wondelgem, kon niet doorgaan. We zaten ondertussen in een tweede lockdown.

 

December 2020

 

Diverse mails en telefoontjes later hadden we een lijst van Jolien, kregen we de medewerking van het Bewonersplatform, sprong iedereen van ons bestuur op de kar en waren we vertrokken.

Er werden pakjes versierd, pralines gemaakt, om plantjes en kaarsjes gereden, kerstkaarten geschreven, brieven opgesteld.

 

23 en 24 december, kerstronde

 

27 adressen bezochten we, sommige mensen waren alleen, anderen waren met 2 of meer maar overal werden we vriendelijk ontvangen. Eerst aarzelend, daarna enthousiast werden deuren opgedaan, babbelden we met elkaar op veilige afstand en hoorden we fijne verhalen.

Maar ook de keerzijde….we stonden dikwijls met de tranen in de ogen over zoveel eenzaamheid. Het greep ons geregeld naar de keel  en we hoorden schrijnende verhalen. Het verlies van dierbaren, kinderen en kleinkinderen niet kunnen zien, niet meer naar Okra of de Waterspiegel kunnen, geen pintje gaan drinken op café….de wereld werd kleiner en kleiner. 

En toch….er klonk ook veel hoop uit die gesprekken, we werden oprecht blij ontvangen en onze gesprekjes duurden soms langer dan we voorzien hadden. Maar hé, we hadden tijd, lockdown nietwaar? Waar zouden we anders naartoe gaan?

 

Kerstavond 2020

 

17.00 uur: het laatste pakketje is afgeleverd. Ik ga naar huis. Het wordt donker, het is stil. Stil in mijn hart, razend druk in mijn hoofd.

Berichtje van Rudy, medebestuurslid: al mijn pakketjes zijn afgeleverd. Iedereen blij en tevreden om iemand te zien. Goed gewerkt!

En is dat niet de echte kerstgedachte? Er zijn voor iemand anders, een paar minuten van je tijd vrij maken voor een korte babbel, even een telefoontje….

Met dank aan Martine de Wolf voor het verslag van deze hartverwarmende actie. 


Nieuwjaarsreceptie 2020 vrijdag 17 januari


Cycling for Air, 2de presentatie zondag 13-11

Zondag luisterden er weer heel wat belangstellenden naar de tweede voorstelling 10.000 km fietsen tussen Europa en Centraal-Azie. Naomi en Jasper deelden hun grappigste, ontroerendste en meest beklijvende momenten en een pak fotos en tips met ons. Dit kaderde allemaal in de Warmste Week waarbij ze via hun fietstocht en de presentaties, geld inzamelen voor de Astma en Allergiekoepel. Want....fietsen met Astma, ja dat kan.
Wil je meer weten? www.cyclingforair.com


Verenigingenquiz 4 oktober 2019


Cycling for Air, eerste presentatie 14 september

Jasper en Naomi fietsten 10.000 km door Europa en Centraal - Azië
Ontdek hun grappigste, meest gênante, mooiste, ontroerendste,spannendste, moeilijkste… moment uit hun volledige reis.
Jasper heeft zelf astma en wou met deze reis aantonen dat dit geen belemmering hoeft te zijn. Jaag je dromen na is hun motto.
Ze zamelen geld in tvv Astma en Allergiekoepel en hopen een mooie bijdrage te kunnen afgeven tijdens Music for Life in december.
Er staat al een fijn bedrag opzij, via het Cultuurplatform Wondelgem en jou hopen we dit bedrag nog een beetje op te trekken.
Jasper en Naomi aten eens 6 weken lang elke dag hetzelfde. Daarvan geven ze jou graag een proevertje.

Benieuwd? We verwachten jou in WZC De Liberteyt, Vroonstalledries 22 te Wondelgem
Inkom 5 euro


Huiskamerconcert 31 augustus


Huiskamerconcert 4 augustus


Huiskamerconcert 30 juni


Huiskamerconcert 16 juni 2019

 

 

Het CPWondelgem start de reeks van 12 huiskamerconcerten in het plaatselijke – en zeker de moeite waard om te bezoeken – museum van de heemkundige kring. Een gezellige hoeve die je zo terugstuurt naar het Wondelgem van 100 jaar (of meer) geleden. Wie er nog niet is langs geweest moet dat zeker doen! Een interactief moment waar je met (klein)kinderen heel wat jeugdherinneringen kan uitwisselen.

 

 

 

Het eerste huiskamerconcert  gaat door op zondag 16 juni in de Heemkundige Kring (Museke), Woestijnegoedlaan 20 te Wondelgem om 11u00. Tijdens het concert van de groep Muri, kan je ook de werken bewonderen van Max Van Hemel. Zeker een bezoekje waard dus. Reserveren is wel aan te raden (vol = vol), en kan je best doen via cultuurplatformwondelgem@gmail.com of via de contactpagina op de website www.cpwondelgem.beof via facebook